Træbriketter

Kort om træbriketter

Træbriketter har hurtigt vundet terræn og popularitet indenfor brændsel til brændeovne og indendørs pejse. Træbriketter har samme funktion som brænde, men er lavet af sammenpresset savsmuld. Træbriketter er blevet populært fordi de er mere praktiske at arbejde med end brænde, da de alle har samme form (firkantet el. cylinderformet) og derfor også er nemmere at opbevare.

Briketter i brug

Briketter kan i princippet bruges som brændsel både i brændeovne, indendørs pejse, udendørs pejse og bål. De er dog lavet med det formål at erstatte brænde i brugen brændsel til opvarmning i hjemmet.

Opbevaring af træbriketter

Tempereaturen hvorved briketter bliver opbevaret er ikke så vigtig. Det er til gengæld vigtigt at de opbevares tørt, så de ikke suger vand til sig når det regner. Træbriketter leveres eller købes oftest i plastikposer, du kan med fordel lade dem blive i disse plastikposer indtil de skal bruges. De skal ikke ligesom rigtigt brænde ligge og tørre en sommer over, de er klar til brug. Du skal blot være opmærksom på at træbriketter kan indeholde op til 10% vand, men det er ikke noget problem og skaber ikke os eller røg i dit hjem.

Kvaliteten af briketter

Træbriketter er lavet netop for at skabe en brændsel i bedre kvalitet. Briketter er lavet tæt og hårdt sammenpresset savsmuld. Det er lavet på den måde for at være energisparende og prisvenligt. Den hårde sammenpresning gør at briketter kan gløde over længere tid, og derfor har en lang brændtid og varmer længe. Jo hårdere træbriketter er presset jo længere brænder de og giver varme til hjemmet. Træbriketter er også en forholdvis miljøvenlig brændselsform. To parametre man ofte bruger til at fastslå kvaliteten af træbriketter er nedenstående.

Brændværdi

Brændværdien er den mængde af energi der opstår ved at brænde fx træbriketter. Jo mere energi briketterne giver ved fuldstændig afbrænding, jo bedre er kvaliteten på dem. Brændværdien kan opgøres på forskellige måde, hvoraf de typiske er i kcal/kg (kalorier pr. kilo brændsel) og mj/kg (megajoule pr. kilo brændsel). Træ med høj rumvægt vil have en højere brændværdi og dermed skabe mere energi, det er blandt eg og bøg, hvorimod træ med lav rumvægt vil have en lavere brændværdi. Det er også derfor det er vigtigt at træbriketter er hårdt presset, da det skaber en højere rumvægt og dermed en bedre brændværdi.

Altså høj rumvægt = høj brændværdi = meget energi/varme = god kvalitet. For at kunne sammenligne forskellige måleenheder, bør du vide at 1 MJ svare til 238,8 kcal.

Træbriketter bør have en brændværdi på minimum 4300 kcal/kg, de fleste træbriketter har en højere brændværdi end dette. Du kan sammenligne forskellige briketter i tabellen øverst på siden.

Vandindhold

Vandindhold eller fugtindhold er altid opgjort i procent. Det er en betegnelse for hvor meget vand der stadig er i træet. Briketter har som regel et vandinhold på max. 10% og det bør ikke være højere. Det kan igen variere alt efter hvor længe træet har tørret og hvilken træsort  det er.

Typer af træbriketter

Træbriketter er alle lavet af sammenpresset savsmuld, men der kan være forskel på dem alt efter producent og oprindelse. Briketter kan bestå af flere forskellige træsorter, hvoraf de typiske vil være bøgetræ, egetræ el. birketræ. De kan også have forskellig brændværdi, vandindhold, oprindelse (land) og producent. Men der er overordnet to forskellige typer af briketter.

Normale lyse firkantet træbriketter

Den mest kendte type træbriketter er den lyse firkantet savsmuldsbriket. Den er nem og billig at lave, og giver lang og jævn varmetid. De fås både lavet i samme træsort, og i mix af flere forskellige træsorter. Det betyder at de kan have forskellig brændværdi og vandindhold.

Cylinderformet biobriketter

Så findes der også de mørke cylinderformet briketter, som også kaldes biobriketter. De kaldes biobriketter fordi de er lavet uden bindingsmidler og derfor er mere miljøvenlige. De almindelige lyse briketter er lavet med bindingsmidler for at de ikke smuldre så let. Deres brændværdi er dog ikke nødvendigvis lavere, og vandindholdet er ofte mindre. De går under flere forskellige navne, hvoraf de mest brugte er biobriketter og Pini Kay (en special Japansk udgave).

Hvordan laves briketter?