Brænde

Kort om brænde

Brænde er den mest brugte form for brændsel til brændeovne og pejse i Danmark. Mange danskere har enten brændeovn eller pejs i hus eller have, og bruger derfor hvert år mange kubikmeter brænde på at fyrer op i disse. Det er især i Norden der er tradition for at fyrer op i brændeovn eller pejs, da vi har meget kolde vintre. Vi har derfor fyret med træ da det har været nemt tilgængeligt i de tætte og store skove. Nu ser vi også brændeovne og pejse som en hyggelig ting, og i mange hjem bruger man det ikke blot for at holde varmen, men også fordi det skaber hygge.

Brænde i brug

Brænde bruges, som nævnt ofte i brændeovne og pejse med det formål at varme hjemmet. Det er imidlertid ikke den eneste måde brænde bliver brugt på. Vi danskere er meget glade for at hygge foran levende ild, om det er indendørs eller udendørs. Brænde bruges derfor også i de danske haver på bålpladser, i udendørs pejse, og i offentlige institutioner til at tænde bål og lave snobrød.

Opbevaring af brænde

Alt træ indeholder fra naturens side vand. Det er vand træerne lever og vokser af, derfor er der ved fældning meget væske i træet. Typisk når man køber brænde skal man lade det ligge en sommer, for man bruger det. Det betyder at man skal have det liggende tørt i fx et brændeskur. Sørger man ikke for at gøre dette kan man risikere at det oser meget ved optænding, og det er hverken sundt for beboerne i huset eller for miljøet generelt. Det kan også være en god ide at have noget brænde liggende indenfor ved siden af brændeovnen, når den er tændt om vinteren, da man så kan være sikker på at det er dejlig tørt til brug.

Brænde kvalitet

En ting der vigtigt at se på når man skal købe brænde og brændsel i det hele taget, er kvaliteten af det. Der flere ting man kan vurdere, når man skal vurdere kvaliteten, men en af de vigtigste er brændetiden. Hvor lang tid kan et stykke brænde give varme før det bliver til aske? Det afhænger først og fremmest af størrelsen på den knude man fyrer, og dernæst træsort. I Danmark bruger vi primært 3 slags træsorter, der alle har mere eller mindre samme brændetid.

Træsorter

Når vi snakker brænde benytter mig sig af flere forskellige træsorter. I Danmark benytter vi os naturligt nok af de træsorter der er størst bevoksning af. Det er primært 3 forskellige sorter af brænde vi bruger: Bøgetræ, Birketræ og Egetræ.

Bøgetræsbrænde

Bøgetræet er det mest udbredte løvtræ i Danmark. Det kan blive op til 40 meter højt, men bliver typiske mellem 25 og 30 meter højt. 17% af træerne i de danske skove er bøg, hvor nogle af træerne har stået helt op til 350 år, mens de fleste ofte bliver fældet når de er 90-120 år gamle. 1 hektar med bøgetræer giver mellem 10-14 kubikmeter brænde, alt afhængig af jordens kvalitet. Bøgetræet kan se forskelligt ud alt efter om det står i skoven eller for sig selv, men i gennemsnit smider det 200.000 blade om året. Bøgetræ anvendes mest til møbler, gulve og andre trækonstruktioner, men det der er for tyndt eller gået svamp i bruges som brænde. Bøgebrænde er en af de bedste og billigste træsorter til brænde.

Birketræsbrænde

I Danmark findes der to arter af birketræer: dunbirk og vortebirk. Der er ikke forskel på kvaliteten af brændet/træet fra de to arter. Birketræet bliver op til 30 meter højt og kan blive 100 år gammelt, men fældes ofte i 60-70-års alderen. Birketræ udgør et flot stykke brænde, grundet dets hvide farve. Det er da også et effektivt stykke brænde, der brænder røgfrit og helt uden gnister. Birk anvendes også til mange andre ting, men da birketræ i de andre nordiske lande er af bedre kvalitet end det danske, bruger man oftest det danske til brænde. Birkebrænde er en af mest anvendte træsorter til brænde i Danmark.

Egetræsbrænde

Egetræ er en af de stærkeste træsorter vi har i Danmark. Man ser det derfor oftest brugt til at lave møbler og gulve med, men det er også i mange år blevet brugt til brænde. Selve træet kan blive op til 35 meter højt, men bliver normalt kun 28 meter højt. Danmarks ældste egetræ anslås at være 1500 år gammelt, man ved derfor endu ikke hvor gammel en eg kan blive. Oftest fældes egetræer når de er 120-150 år gamle og giver 6-10 kubikmeter træ, hvilket er noget lavere end fx bøgetræet, men kvaliteten er også langt højere. Tyndere stammer og egetræ med kaster bruges altid til brænde, som bliver i en rigtig god kvalitet.

Hvor kommer brænde fra?

Vi har lige gennemgået hvilke træsorter brænde oftest kommer fra, men hvor kommer brændet egentlig fra? En brænde rapport lavet af energistyrelsen tilbage i 2013, viser hvad de typiske kilder til brænde er.

  • 37,6% af brænde kommer fra fældning af træer i private haver, hvor ejerne selv anvender træet til brænde.
  • 3,5% af brænde kommer som rest- og affaldstræ fra savværker og snedkerier.
  • 30,6% af brænde bliver købt direkte i skoven.
  • 7,7% af bliver levert i brændetårne direkte til døren (det er blandt andet sådan nogle tørne vi sammenligner priser på).
  • 19,5% af brænde bliver købt online, hos byggemarkeder, supermarkeder mm. (Vi sammenligner flere forhandlere her på siden.)
  • 1,1% fyrer med andre materialer end brænde.

Nu har vi fortalt dig alt hvad du bør vide om brænde, nu er det op til dig at finde ud af hvor dit brænde skal komme fra. Scroll op på siden og sammenlign priser fra de forskellige forhandlere. Foretrækker du at bruge andet end brænde som optænding, så kan du besøge vores andre sider hvor vi sammenligner briketter og træpiller.